Please enter your username and email address. Get new password
Register Now
x

Η σημαντικότητα του μπουζουκιού στην προώθηση της Εθνικής μας ταυτότητας.

10

Η κάθε χώρα στον κόσμο έχει κάποια εθνικά γνωρίσματα που στο άκουσμα τους μας θυμίζουν τη συγκεκριμένη χώρα. Παραδείγματος χάριν, ο πύργος του Άιφελ στη Γαλλία, ο πύργος της Πίζας στην Ιταλία και ο Παρθενώνας στην Ελλάδα. Με το άκουσμα αυτών των λέξεων αυτόματα ο world landmarksνους μας συνδέει τη λέξη με την αντίστοιχη χώρα.
Αυτό δεν περιορίζεται
μόνο σε μεγάλα κτήρια αλλά και σε αντικείμενα, φαγητά, συνήθειες, μουσική, κουλτούρα, ήθη και έθιμα. Μερικά παραδείγματα είναι ο μουσακάς, ο οποίος σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, στο άκουσμα του συνδέεται με την Ελλάδα μας. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι τουλίπες, που αν και δεν είναι Ολλανδικής προέλευσης, εντούτοις οι Ολλανδοί κατάφεραν να συνδέσουν το λουλούδι αυτό με τη χώρα τους.

Τα πολιτιστικά αυτά γνωρίσματα της κάθε χώρας είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει κάθε κράτος αλλά προπάντων εμείς σαν Έλληνες και κάτοικοι αυτής της χώρας να ‘’αγκαλιάζουμε’’ και να προωθούμε στις νέες γενεές.

Ένα από αυτά τα πολιτιστικά γνωρίσματα που συνθέτουν την εθνική μας ταυτότητα και προωθούν στη παγκόσμια σκηνή τη μεγάλη πολιτιστική μας κληρονομιά είναι και το αγαπημένο μουσικό όργανο στους απανταχού Έλληνες, το μπουζούκι.

Το μπουζούκι είναι ένα καθαρά ελληνικό μουσικό όργανο το οποίο είναι μετεξέλιξη του αρχαιοελληνικού μουσικού οργάνου ‘’Πανδούριον’’, συνεπώς μετεξέλιξη της αρχαίας ελληνικής μουσικής.greek bouzouki

Τα μάρμαρα της Μαντινείας που χρονολογούνται κατά των 4ο αιώνα π.χ και σήμερα εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας απεικονίζουν μια μούσα καθισμένη πάνω σε ένα βράχο να παίζει το πανδούριον κατά το μυθικό αγώνα του θεού Απόλλωνα και της Μαρσύας.

Το πανδούριον πέρασε από τους αρχαίους έλληνες στους βυζαντινούς, πέρασε από τη Τουρκοκρατία όπου κάποιοι υποστηρίζουν ότι μετεξελίχτηκε και το όνομα του σε μπουζούκι από τη λέξη buzuq.Muses os Mantinea Greece

Είναι καθήκον όλων μας σαν Έλληνες, να διατηρήσουμε τα πολιτιστικά μας γνωρίσματα  και να φροντίσουμε να διαδοθεί το μπουζούκι ως όργανο και ως μουσική όχι μόνο ανάμεσα στις τωρινές και μελλοντικές γενεές αλλά και σε όλο το κόσμο.

Όπως το πιάνο διδάσκεται σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη και είναι τόσο διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, γιατί να μην φτάσει και το μπουζούκι, το Εθνικό μας μουσικό όργανο σε αυτό το επίπεδο αναγνώρισης.

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει πρώτα εμείς σαν Έλληνες να ‘’αγκαλιάσουμε’’ και να διαδώσουμε τη πολιτιστική μας κληρονομιά.

Πως όμως μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό;

Μπορείς να εγγραφείς στο διαδικτυακό μάθημα μπουζουκιού που προσφέρουμε στην ιστοσελίδα μας και να μάθεις όχι μόνο εσύ αλλά και τα παιδιά σου πώς να παίζετε το μπουζούκι από την άνεση του σπιτιού σας καθορίζοντας εσείς τις ώρες και τις μέρες που θέλετε να παρακολουθείτε τα μαθήματα.

Όχι μόνο θα ενισχύσετε τη σχέση σας με τα παιδιά σας, αφού θα κάνετε κάποιες ενέργειες μαζί αλλά θα μεταφέρετε τη μουσική μας, τη ταυτότητα και τη πολιτιστική μας κληρονομιά στις επόμενες γενεές.

0 thoughts on “Η σημαντικότητα του μπουζουκιού στην προώθηση της Εθνικής μας ταυτότητας.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Improve your bouzouki skills with private lessons.

Upcoming Event