Please enter your username and email address. Get new password
Register Now
x

Πως να παίξετε παραπάνω μπουζούκι – για αρχάριους

40

Αν ξεκινάτε να παίζετε μπουζούκι από την αρχή, ή αν ξαναπιάσατε το μπουζούκι ύστερα από μερικούς μήνες ή χρόνια τότε οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν στην γρήγορη πρόοδό σας.

Συνήθως όταν ξεκινάμε να μαθαίνουμε μπουζούκι δεν έχουμε ένα όργανο των 1000 ευρώ. Όταν ξεκινάμε οι πιο πολλοί θα πάρουν ένα φτηνό εργοστασιακό εκτός κι αν έχουν κάποιο όργανο μέσω ενός φίλου ή συγγενή. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα όργανα δεν είναι “μαλακά”. Όταν λέμε ένα μπουζούκι ότι είναι ”σκληρό” εννοούμε πως οι χορδές του έχουν μεγάλη απόσταση από την ταστιέρα. Συνεπώς χρειάζεται να τις πατήσουμε με μεγαλύτερη δύναμη το οποίο κουράζει τους μυς στα δάχτυλα κ επίσης λόγω της μεγαλύτερης πίεσης οι άκρες των δαχτύλων κόβονται. Μερικές φορές αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυικά προβλήματα καθώς και σε πόνο χτυπώντας κάποιο νεύρο.

Προφανώς καλό θα είναι να ελέγξετε το όργανο πριν το αγοράσετε. Αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα τότε η μόνη λύση είναι να δυναμώσετε τα δάχτυλά σας κ να σκλυρήνετε το δέρμα στο σημείο που αγγίζουν τις χορδές. Για αρχή αποφύγετε τις υψηλές νότες κ να προτιμάτε να παίζεται προς την αρχή της ταστιέρας. Το ύψος των χορδών μεγαλώνει όσο ανεβαίνουμε ψηλότερα. Ακόμα μένοντας χαμηλά, λόγω του ότι τα τάστα έχουν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους τεντώνετε κ τα δάχτυλά σας. Σιγά σιγά προχωράτε ψηλότερα στο μπουζούκι. Η απλή ιδέα εδώ είναι ότι οι μυς στα δάχτυλα χτίζονται σιγά σιγά μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού κ απογοήτευσης.

Το δεύτερο που πρέπει να δυναμώσει είναι το σημείο που τα δάχτυλα ακουμπάνε τις χορδές. Στην αρχή οι πρακτικές σας θα σταματάνε στο σημείο που δε μπορείτε να πατήσετε άλλη χορδή λόγω του πόνου. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να κάνετε ασκήσεις με πένα μόνο μέχρι να ξεκουραστούν τα δάχτυλα. Κάθε φορά που παίζετε μπουζούκι τα δάχτυλα θα σκληραίνουν όλο κ περισσότερο καθώς προσαρμόζονται στο νέο περιβάλλον.

Ένας τρόπος να συντομεύσετε τη σκλύρηνση κ ως συνέπεια να παίζετε πιο πολύ μπουζούκι είναι να πάρετε ένα γυαλόχαρτο που μπορείτε να βρείτε σε παντοπωλεία κ να αρχίσετε να τρίβετε τα δάχτυλά σας πάνω του σχηματίζοντας το νούμερο οχτώ. Δοκιμάστε το σε ένα μόνο δάχτυλο για να καταλάβετε τη διαφορά. Τέλος μην ξεχνάτε ότι ο καβαλάρης σας δεν πρέπει να είναι εντελώς κάθετος στο μπουζούκι αλλά να είναι λίγο διαγώνιος ώστε οι μπάσες χορδές να είναι ελαφρώς μεγαλύτερες.

Καλό μπουζούκι , BouzoukiGreek.com

Tags

0 thoughts on “Πως να παίξετε παραπάνω μπουζούκι – για αρχάριους”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Improve your bouzouki skills with private lessons.

Upcoming Event